Wel minder auto-ongelukken door corona crisis, geen goedkopere autoverzekering

Wel minder auto-ongelukken door corona crisis, geen goedkopere autoverzekering

mei 13, 2020 0 Door Bart Jans

Nu het hele land in de greep is van het coronavirus, gaan minder mensen de weg op. Dat betekent natuurlijk dat er ook minder auto-ongelukken zijn. Vergeleken met de periode van maart en april 2019 hebben er 50 procent minder verkeersongelukken plaatsgevonden. Ook komen er een stuk minder schademeldingen binnen bij autobedrijven vergeleken met de periode voor de indringende corona maatregelen. Zo’n 20 procent minder.

Toch geen goedkopere autoverzekering

Het zou logisch zijn om nu te denken dat de premies van je autoverzekering omlaag zullen gaan. De verzekeraars moeten immers minder geld uitkeren aan hun verzekerden. Toch is er vooralsnog geen sprake van een verzekeraar die hun premies permanent omlaag gooien. Het is immers nog te vroeg om drastische premie dalingen door te voeren. De hoogte van de premies wordt simpelweg niet berekend aan de hand van maanden, maar jaren.

Richard Weurding, de voorzitter van het VV (Verbond van Verzekeraars), geeft een vergelijkbare verklaring. Hij vergelijkt de corona crisis met een enkele zware stormen: ,,Wanneer Nederland door een paar zware stormen wordt getroffen, zie je verzekeraars er ook niet voor kiezen om de premies drastisch omhoog te gooien. Verzekeraars maken uiteindelijk zelf de keuze om hun premies te verhogen of verlagen, maar het is nog te vroegtijdig om een voorspelling te maken over de toekomst.”

Tijdelijke verlagingen

Verzekeringsmaatschappij Promovendum heeft er wel voor gekozen om de premies te verlagen als gevolg van de corona crisis. Het moet wel gezegd worden dat deze verandering vooralsnog voor twee maanden geldt. Het is maar de vraag of de corona crisis in de toekomst een rol zal spelen in het niveau van verkeer in Nederland. Als mensen over 6 maanden nog steeds veel thuiswerken, is er wel een kans dat verzekeraars de premies definitief verlagen.

In de toekomst wellicht lagere premie

Alhoewel er op dit moment nog niet echt sprake is van een verlaagde premie, is er een mogelijkheid dat dit in de toekomst nog veranderd. Of de premies verlaagd worden of niet, je moet een autoverzekering hebben. Als je twijfelt bij welke verzekeraar je je auto wilt verzekeren, kun je terecht bij een onafhankelijke vergelijker. Daar kan je gemakkelijk alle opties met elkaar vergelijken en je autoverzekering berekenen, zodat je de beste optie hebt voor jouw persoonlijke situatie.