Wie heeft vuurwerk uitgevonden?

Wie heeft vuurwerk uitgevonden?

oktober 12, 2020 0 Door Bart Jans

In de prachtige havenstad Rotterdam wordt al jaren veel vuurwerk afgestoken. Maar hoe is dit vuurwerk uitgevonden? Er gaan twee grote theorieën rond. Sommigen denken dat het door de Chinezen is uitgevonden en anderen denken dat de Bengalen het vuurwerk hebben uitvonden. Hieronder zullen beide theorieën verteld worden en dan mag je zelf beslissen welke theorie het geloofwaardigst is.  

Chinezen

Een grote groep mensen denkt dat de chinezen de uitvinders zijn van vuurwerk. Het gerucht gaat dat buskruit per ongeluk is uitgevonden toen een gekke geleerde een elixer voor onsterfelijkheid probeerde te ontwikkelen. Deze nieuwe uitvinding werd uiteraard al snel militair ingezet tegen de aartsvijanden van de Chinezen, de Mongolen. Naast een krachtig wapen gebruikten de Chinezen dit prachtige vuur bij verschillende volksfeesten. De mensen geloofden toen dat ze met die knallen de boze geesten konden verjagen. Dit doen ze dan ook nog elke jaarwisseling grootscheeps.  

Bengalen

Een andere groep mensen geloofd dat ons vuurwerk is uitgevonden door de inwoners van Bangladesh. De Bengalen gebruikten vroeger een heel apart stofje om hun eten op smaak te brengen. Kaliumnitraat. Beter bekend als salpeter. Dit stofje heeft een zoutige smaak maar is ook licht ontvlambaar. Koken was destijds dus letterlijk spelen met vuur. Er kan dus wel gesteld worden dat vuurwerk ontdekt is als geluk bij een ongeluk. 

In welk van de twee Aziatische landen het vuurwerk precies is uitgevonden is dus onduidelijk. Éen ding dat wel zeker is, is dat de Chinezen het vuurwerk hebben gepopulariseerd. In China wordt namelijk veruit het meeste vuurwerk geproduceerd en geëxporteerd. Het komt in grote vrachtschepen onze Rotterdamse haven binnen en wordt verspreid over heel Europa. Ongeveer 90% van al het vuurwerk komt uit China. We hebben China dus te danken aan al het prachtige vuurwerk in Rotterdam.